menu

MATTIAS HUNDEBØLL

«Utendørs bli matlagingen til en lek som vi er sammen om»


For journalist og podcaster Mattias Hundebøll er det viktig å gjøre noe ekstra ut av hverdagsmaten. Det er enklere om sommeren når familien er samlet rundt grillen i hagen. Møt ham her og få tre gode råd til hvordan du kan skape magi med grillmiddagen.
I et stort hus utenfor København bor jounalist og podcaster Mattias Hundebøll sammen med sin kone, de to barna, svigerforeldrene og to andre familier. Huset har alltid vært et kollektiv og danner rammen rundt et familieliv hvor samvær er i sentrum. Spesielt om sommeren når livet tilbringes ute i den store hagen, og grillen er i sentrum for kveldsmåltidene.


For Mattias, som blant annet har vært med i podcasten «Fårking far», er det nettopp det som er med på å gøre sommerens matlaging mye morsommere enn vanlig.

«Når man flytter matlagingen utendørs, føles det ikke som noen jobb å lage mat. Det blir til en lek som vi er sammen om, fordi vi er ute i hagen alle sammen. Og når man er fem år gammel, så er det som et lite eventyr å få lov til å plukke bær og krydderurter og hjelpe til med maten», forteller Mattias, som elsker å ha med seg de to sønnene sine på kjøkkenet eller rundt grillen.

«Jeg er svært opptatt av å involvere barna mine i matlagingen, og det virker alltid litt enklere når det er rundt grillen. Man kan lage mye god mat som ungene vil spise hvis man bare legger litt magi i det. For mat er jo en skikkelig sansereise.»


Dette gjelder spesielt for grillmat, hvor det alltid er rom for å improvisere og leke mer enn til vanlig. For eksempel med små, grillede babyblekkspruter på spyd, som Mattias’ to gutter elsker, for «alle barn synes jo det er tøft å få lov til å bite hodet av en blekksprut», som Mattias slår fast med et smil.1. Ta med barna

Barnas smaksløker er minst like nyanserte og kritiske som voksnes, så de bør også få god mat. Ta dem med på kjøkkenet og rundt grillen, slik at de ser hvordan maten blir tilberedt og utvikler seg underveis, så de også har vært med på å lage maten. Det får dem til å føle seg inkludert og uunværlige, og det er godt for selvfølelsen.


2. Gjør matlagingen til en lek

Bruk metoder og redskaper som gjør matlagingen til noe spesielt og til en morsom opplevelse, slik at det ikke bare er måltidet alene som er i sentrum. Det kan være en stilig gadget som gir nye muligheter, eller en råvære som skal tilberedes på en helt spesiell måte.


3. Prøv ut nye ting

Det kan være gøy for hele familien å smake noe nytt fra grillen – også for de helt små. I stedet for å ty til de klassiske grill-rettene, så prøv å tenk i litt andre baner som kan utfordre smaksløkene og er en opplevelse å spise. Det kan for eksempel være små blekkspruter.Samtidig er det enkelt å gjøre maten til noe spesielt når du har utstyret i orden. Mulighetene er dermed mange – for eksempel når man skal lage en hel kylling.


«Det er utrolig gøy å lage en hel kylling på grillen. På Everdure-grillen min kan kyllingen bare henge og kose seg på rotisseriet, mens jeg leker med barne», forteller Mattias om sin Furnace-gassgrill fra Everdure by Heston Blumenthal, hvor det roterende rotisseriet sørger for jevn tilberedning av hele kyllingen, som serveres med nypoteter, grillet spisskål og fris myntedressing.

Det er noe som både barn og voksne kan spise sammen, slik at både store og små får det beste ut av grillmiddagen. For Mattias er det det som er smaken av sommer på sitt aller beste i Danmark.


Og de lange sommerkveldene med grillmat skapter en helt spesiell stemning.

«Når vi spiser i hagen, kan man komme og gå som man vil. Måltidet strekker seg ut over hele kvelden, for når jeg tenner grillen, blir kvelden automatisk lenger. Måltidene i hagen er ikke bare noe man skal ha overstått – det blir en lek som kan ta hele kvelden», sier Mattias, som nedenfor gir deg tre av sine beste råd til hvordan man skaper et familievennlig grillmåltid.


Få tre av Mattias sine deilige oppskrifter


Grillet babyblekksprut med pannebrød


Grillkylling deluxe med danske nypoteter


Grillet spisskål med yoghurtmyntedressing

Se flere oppskrifter