Torsk grillet i aubergine med grillet hjertesalat og emulsjon av karamellisert hvitløk og tomat
Torsk grillet i aubergine med grillet hjertesalat og emulsjon av karamellisert hvitløk og tomat
Skriv ut oppskriftIngredienser
Fisk
- 4 torskeporsjoner á 100 g, uten skinn
- 1 stk. aubergine, skåret i ca. 2 mm tykke skiver
- Salt og nykvernet sort pepper
- Olivenolje
- 1 rød chili i fine skiver
Grønt
- 2 stk. store auberginer, prikk hull i skinnet ved hjelp av en gaffel, gni inn med olivenolje
- 2 stk. tomater, skåret i båter, fjern kjerner og skall
- 2 stk. tomater, skåret i båter, fjern kjerner og skall
- 1 stk. rødløk, finhakket
- 1 håndfull bredbladet persille, grovt hakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- Olivenolje
- 2-4 stk. hjertesalat, alt etter størrelse
Saus
- 1 hvitløk, gjerne ny og frisk
- Ca. 400 g modne, velduftende San Marzano-tomater, gjerne med stilk
- 2 dl god og ikke for bitter olivenolje
- Sitronsaft
- Salt og nykvernet sort pepper
Oppskrift
Aubergine-fiskepakker
Skjær en aubergine i tynne skiver på langs. Dryss salt på skivene og legg dem på en rist, slik at vannet og saltet fra grønnsaken kan dryppe av. La dem dryppe av i minimum 2 timer. Skyll skivene i kaldt vann og tørk dem forsiktig med et rent kjøkkenhåndkle. Pensle dem med olivenolje på den ene siden, og legg dem på skjærebrettet med den penslede siden ned.
Krydre hvert torskestykke grundig med salt og pepper samt med de fintskårede ringene av den røde chilien etter temperament. Legg torskestykkene på aubergine-skivene og brett stramt rundt fisken.
Grill pakkene ved moderat varme og vær tålmodig. Auberginene skal ha tid til å tørke ut, så de slipper grillristen lett. Regn med 3-4 minutter på hver side.
Grønt
Grill den hele auberginen i utkanten av glørne eller pakket inn i aluminiumsfolie direkte over glørne, til den er helt mør. Sjekk om den er helt mør ved å stikke en kniv i den og se om auberginen glir av. Ordne de øvrige ingrediensene som beskrevet over så lenge.
Når auberginen er helt mør, deles den i to og kjøttet skrapes ut, hakkes grovt og legges i en sil, slik at overskytende væske kan dryppe av. Press gjerne med en sleiv. Sautér grønnsaksterningene i olivenolje, og smak til med salt og nykvernet sort pepper. Tilsett persillen til slutt.
Fjern de ytterste bladene på hjertesalaten, og halver. Vend dem i olivenolje, krydre dem og grill dem rakst på skjæreflaten.
Saus
Pakk hvitløken inn i et dobbelt lag aluminiumsfolie og plasser den på grillen i utkanten av kullet. Gi dem 40 minutter ved lav temperatur. Mens hvitløken bakes, halveres tomatene og legges med stilkene i en liten kjele som tåler å brukes rett på grillen. Sett kjelen på grillen over indirekte varme, og la tomatene simre uten at de koker i minst 30 minutter. Blend dem og sil av fuktigheten. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Skjær bunnen av hvitløken og press ut det møre «kjøttet». Bruk det til å smake til sausen med.
Anretning
Anrett rullene på varme tallerkener, og flankér dem med den grillede salaten. Hell et par skjefuller saus rundt rullene, og tilby gjestene resten underveis i måltidet.