menu

THOMAS RODE

«Når jeg griller, er det en måte å finne tilbake til fortiden på»


For gourmetkokken Thomas Rode er det å grille den mest autentiske måten å tilberede mat på, fordi den rå varmen stiller andre krav til matlaging på grill enn hva vi er vant til fra kjøkkenet. Møt ham her, og få hans beste tips til hvordan du kan ta grillmaten til et helt nytt nivå.
Fordelt på to grunner i et frodig område, som tidligere huset en stor planteskole, finner kokken og medgrunnleggeren av det digitale matmarkedet rigtigmad.dk, Thomas Rode, ro i sommerhuset sitt. Selv om han oppholder seg utendørs så mye som mulig uansett årstid, er det om sommeren han for alvor utnytter området, hvor han dyrker en mengde grønnsaker og frukt til matlagingen.


«Jeg elsker alle årstidene og er ute så mye jeg kan. Men sommeren er jo den beste årstiden, hvor det er enklere å lage mat utendørs», forteller Thomas Rode, som gjerne benytter de lange sommerkveldene til å grille.

For ham er det en måte å finne tilbake til fortidens matlaging på, hvor man ikke har kontroll over temperaturen på samme måte som man har på kjøkkenet.


«Det krever mer å grille enn å lage mat på vanlig måte, for det er vanskelig å omsette det vi gjør på kjøkkenet, til grillen. Jeg prøver alltid å bruke erfaringen min som kokk når jeg skal grille, noe som kanskje skiller seg ut fra hvordan andre griller», sier Thomas. Her gir han oss noen av sine beste tips til å utnytte grill-opplevelsen best mulig.1. Ta deg god tid

Det tar tid å grille – fra klargjøring til tilberedning. Selv om du med Everdure Fast Flame Ignition kan ha trekullet klart på under 10 minutter, bør grillen være rengjort godt før det legges noe på den. Samtidig må varmen ha bredt seg godt nok til de områdene på grillen som du skal bruke.


2. Utnytt grønnsakene

Grønnsaker er ikke bare kjempegodt i seg selv på grillen, men kan også brukes som praktisk tilbehør for å gjøre det enklere å grille. Pakk for eksempel inn fisk og kjøtt i skiver av aubergine, paprika eller salat – på den måten setter ikke kjøttet seg fast i risten når det skal snus eller tas av, mens det samtidig får frisk smak fra grønnsakene.


3. Bruk røyken aktivt

Utnytt røyken fra grillen aktivt som smaksetter til grillrettene. Én ting er at det som ligger direkte på risten tar smak av røyken og kullet, men en annen ting er hvordan du kan bruke det indirekte – for eksempel for å gi smøret en røkt smak ved å dirigere røyken ned i gryten med en annen gryte som lokk, slik at smøret tar smak.


Få tre av Thomas’ herlige oppskrifter

Gazpacho recipes

Gaspacho av grillede grønnsaker og hummer


Grillet svartfotgris og asparges med Merian-«Bearnaise» på røkt smør

Torsk recipes

Torsk grillet i aubergine med grillet hjertesalat og emulsjon av karamellisert hvitløk og tomat

Se flere oppskrifter